Varför framtiden kan ligga långt bakom dig, inte framför

Livsstil / Psykologi och samhälle

2023-11-18 Föreställ dig framtiden. Var finns det för dig? Ser du dig själv gå mot den? Kanske ligger den bakom dig. Kanske finns den till och med ovanför dig.

ai ansikten

Och hur är det med det förflutna? Föreställer du dig att du tittar bakåt över axeln för att se det?

Hur du svarar på dessa frågor beror på vem du är och var du kommer ifrån. Sättet vi ser på framtiden påverkas av den kultur vi växer upp i och de språk vi utsätts för.

För många människor som växte upp i Storbritannien, USA och stora delar av Europa ligger framtiden framför dem, och det förflutna bakom dem. Människor i dessa kulturer uppfattar vanligtvis tiden som linjär . De ser sig själva ständigt på väg mot framtiden eftersom de inte kan gå tillbaka till det förflutna.

I några andra kulturer är dock det förflutnas och framtidens placering omvänd. Aymara , en sydamerikansk ursprungsbefolkningsgrupp som bor i Anderna, föreställer sig framtiden som bakom dem och det förflutna framför dem.

Forskare upptäckte detta genom att studera Aymara-folkets gester under diskussioner om ämnen som förfäder och traditioner. Forskarna märkte att när Aymara talade om sina förfäder, var det sannolikt att gestikulera framför sig själva, vilket indikerar att det förflutna låg framför sig. Men när de tillfrågades om en framtida händelse verkade deras gest tyda på att framtiden uppfattades som bakom.

Se på framtiden

Analys av hur människor skriver, talar och gestikulerar om tid tyder på att aymarerna inte är ensamma. Talare av Darij , en arabisk dialekt som talas i Marocko, verkar också föreställa sig det förflutna framför och framtiden bakom. Precis som vissa vietnamesisktalande .

Framtiden behöver inte alltid vara bakom eller framför oss. Det finns bevis för att vissa mandarintalande representerar framtiden som nedåt och det förflutna som uppåt. Dessa skillnader tyder på att det inte finns någon universell plats för det förflutna, nuet och framtiden. Istället konstruerar människor dessa representationer utifrån sin uppväxt och omgivning.

Kultur påverkar inte bara var vi ser framtidens position. Det påverkar också hur vi ser oss själva komma dit.

I Storbritannien och USA ser folk sig själva vanligtvis gå med ansiktena pekande framåt mot framtiden. För maorierna på Nya Zeeland är fokus för uppmärksamheten när de rör sig genom tiden inte framtiden, utan det förflutna. Det maoriiska ordspråket Kia whakatōmuri te haere whakamua , översätts som "Jag går baklänges in i framtiden med mina ögon fästa på mitt förflutna".

För maorierna bestäms vad som finns framför oss av vad som är känt eller har setts. Māorierna betraktar det förflutna och nuet som kända och sedda begrepp eftersom de redan har hänt. Det förflutna konceptualiseras som framför en person, där deras ögon kan se dem.

Framtiden anses dock vara okänd eftersom den inte har hänt ännu. Den är tänkt som bakom eftersom den fortfarande är osynlig. Māori uppfattar sig själva som att gå bakåt snarare än framåt in i framtiden eftersom deras handlingar i framtiden styrs av lärdomar från det förflutna. Genom att möta det förflutna kan de föra dessa lärdomar framåt i tiden.

Olika tillvägagångssätt

Forskare är inte säkra på varför olika människor representerar det förflutna, nuet och framtiden på olika sätt. En idé är att våra perspektiv påverkas av den riktning vi läser och skriver i. Forskning visar att människor som läser och skriver från vänster till höger ritar tidslinjer där det förflutna är till vänster och framtiden till höger, vilket speglar deras läs- och skrivmönster.

Men människor som läser från höger till vänster, som arabisktalande, ritar ofta tidslinjer med händelser från det förflutna till höger och framtiden till vänster. Men läsriktningen kan inte förklara varför vissa vänster-högerläsande människor tänker på framtiden som "bakom".

En annan teori är att kulturella värden kan påverka vår orientering mot framtiden. Kulturer varierar i hur mycket de värdesätter tradition. Forskare tror att din rumsliga uppfattning om framtiden kan bestämmas av om din kultur betonar traditioner från det förflutna eller fokuserar på framtiden.

I kulturer som betonar vikten av framsteg, förändring och modernisering ligger framtiden normalt framför oss – till exempel Storbritannien och USA. Men i kulturer som sätter ett högt värde på tradition och förfäders historia, som i Marocko och ursprungsgrupper som maorierna, är det förflutna i fokus och ligger därför oftast i framkant.

Dessa skillnader kan också få konsekvenser för initiativ för att hantera globala utmaningar. Om framtiden inte alltid ligger framför sig, kan västerländska kampanjmantran om att "gå framåt", "gå vidare" och "lämna det förflutna bakom sig" sakna resonans för många människor.

Men om vi kan lära av andra kulturers representationer av tid, kanske kan vi omformulera vår förståelse av några av världens mest angelägna problem. Att närma sig framtiden med regelbundna blickar över axeln till det förflutna kan leda till en rättvisare framtid för alla.

Författare: Ruth Ogden , professor i tidspsykologi, Liverpool John Moores University

Den här artikeln är återpublicerad från The Conversation under en Creative Commons-licens (vår egen översättning). Läs originalartikeln på engelska.